Haber

Milli Eğitim Bakanlığı önünde ücretli öğretmenler: “Biz Milli Eğitim’in paryalarıyız. Artık bizi görmezden gelmesinler”

Haber: NİSANUR YILDIRIM / Kamera: MEHMET MEHMETLİOĞLU

Farklı illerden ücretli öğretmenler Milli Eğitim Bakanlığı önüne Ankara’ya gelerek atama talebinde bulundu. Gaziantep’te yaşayan deprem mağduru Türkçe öğretmeni Gülcan Akdoğan ise, “Zaten hayatımız mahvoldu. Milli Eğitim neden çözüm üretmiyor? Dünya zaten etrafımıza çöktü. Biz bedavaya çalıştık. Bunca yıldır Milli Eğitim’in paryalarıyız… Artık bizi görmezden gelmemeliler.”

Ücretli Öğretmenler Dayanışma Derneği, Bursa Ücretli Öğretmenler Derneği ve Gazi Ücretli Öğretmenler Platformu bugün Ankara’da toplanarak atama ve özlük haklarının iyileştirilmesine ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasının ardından ücretli öğretmenler hazırladıkları raporu Bakanlığa sundu.

Ücretli Öğretmenler Dayanışma Derneği Lideri Levent Atasoy şunları söyledi:

“KAST SİSTEMİ İÇİNDE ÇALIŞIYORUZ. DURUMLARIMIZ ÇOK CİDDİ. EMEKLİ OLAMIYORUZ”

“Ücretli Öğretmenler Dayanışma Derneği, Bursa Ücretli Öğretmenler Derneği ve Gazi Ücretli Öğretmenler Platformu olarak bugün yine Ankara’da toplandık. Bakanlığı ziyaret edeceğiz. Resmi dernekler olarak bu bizim 42. Ankara toplantımız. Toplantımızın içeriği iyileştirmeye yöneliktir. Ücretli öğretmenlerin özlük hakları ve gazi arkadaşlarımız için. Ekip talebinde bulunmak için Bakanlıktayız. Ücretli öğretmenler asgari ücretin altında ve garantisiz çalışıyorlar. Yapılan iyileştirmeler kalıcı çözüm değil. Bu toplantıda konuyu gündeme getireceğiz. derneğimiz belgeleri bakanlığa veriyor. çözüm bulmalarını talep edeceğiz. ücretli öğretmenlerin sesini kimse duymuyor. ücretli öğretmen deyince aklımıza taban geliyor. fiyatının altında çalışan gaziler bize göre köledir. .Kast sistemiyle çalışıyoruz.Kurallarımız çok katı.Takım-öğretmen arkadaşlarımızla aynı işi yapmamıza rağmen maaşlarının üçte birini alıyoruz.Emekli olamıyoruz.Şu anda EYT bile vurmuyor bize, EYT’den emekli bile olamadık. Acısını çektiğimiz birçok şey var. Bu taleplerimizi Bakanlığa iletmek için buradayız.

“HİÇBİR MESLEK GRUPUNDA ÜCRETLİ POLİS KAVRAMI YOK. ÜCRETLİ POLİS, DOKTOR VEYA MİLLETVEKİLİ YOK. AMA YARIM SİGORTALI PRİMLİ ÜCRETLİ ÖĞRETMEN ADI ALTINDA İŞÇİ KÖLE OLARAK ÇALIŞIYORUZ”

Artık sesimizin duyulmasını istiyoruz. Çünkü artık güvenebileceğimiz hiçbir şey yok. Çok mağduruz. Deprem bölgesinden ve Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen arkadaşlarımız var. Bakanlık toplantılarımızı yapıyoruz. Bizi dinliyorlar ama 5-6 yıldır bir çözüm bulamadan bizi evimize geri gönderiyorlar. Artık analiz istiyoruz. Hiçbir meslekte fiyat kavramı yoktur. Ücretli polis memuru, doktor veya milletvekili yok. Ancak ücretli öğretmen adı altında yarım sigorta primiyle işçi kölesi olarak çalışıyoruz. Şu anda Cumhurbaşkanının yaptığı güzelleştirme adı altında yeni düzenlemeler var. Ancak bu düzenlemelerle birlikte maaşlarımız taban fiyatın altında kalmaya ve güvencesiz çalışmaya devam edeceğiz. Umutla geldik, sesimizin duyulacağını umuyoruz. Buradan yetkililere sesleniyoruz. Milli Eğitim Bakanımızla görüşmek istiyoruz. Milli Eğitim Bakanı ekipler halinde öğretmenlerle görüşüyor. 90 bin maaşlı öğretmen dernekleriyle görüşmüyor. Bakanımızla görüşmeye ve talebimizi iletmeye geldik. Arkadaşlarımız gerçekten mağdur. Arkadaşlarımız aile kuramadı. Düzenlemeleri bozuldu. Konut kiralarının bile 10-15 bin lira olduğu bir dönemde arkadaşlarımızın aldığı maaşlar 6, 7, 8, 9 bin liraydı. Bu arkadaşlar 10 bin lira ev kirası mı ödeyecek, yoksa çocuklarının karnını mı doyuracak? Biz bunun için buradayız. Toplumun aydın kesimlerinde bir öğretmen 5, 6, 8, 10 bin liraya çalışır mı? Sesimizin duyulmasını istiyoruz.”

Deprem mağduru ve Gaziantep’te yaşayan Türkçe öğretmeni Gülcan Akdoğan şunları söyledi:

“Ücretli öğretmenlerin çektiği zorluklar yetmezmiş gibi bu sene de depremin yükü omuzlarımıza eklendi. Zaten hayatımız perişan. İşimizi yapamıyoruz. Çok cüzi bir maaş alıyoruz. deprem bölgesi, her şeyin bu kadar kıymetli olduğu bir dönemde bizden nasıl geçinmemizi bekliyorlar, başka işlerimiz var, biz de bilmiyoruz, biz öğretmeniz, başka işlerde çalışamayız, bilmiyoruz. Neden bizi takıma almıyorlar? Daha önce takıma aldık. Neden bize bu kadar kulaklarını, gözlerini kapadılar? Aramızda 20 yıldır çalışan insanlar var. Biz istemiyoruz. KPSS’siz alımlar Kontenjan yetersizliği Bundan dolayı birçok öğretmen arkadaşımız bu işi yapıyor Zevkimizden ücret karşılığında ders vermiyoruz Kontenjan yetersizliğinden ücretli ders veriyoruz Ailemize destek olamıyoruz Ailemize mi bakacağız, ev kirasını mı ödeyeceğiz, o yüzden deprem bölgesindeyiz, Milli Eğitim neden çözüm üretmiyor? Aslında etrafımızdaki dünya çöktü. Daha önce bunun bir örneği yaşandı. Neden tekrar olmasın? Yıllarca bedava çalıştık. “Artık diyorum ki biz Milli Eğitim’in paryalarıyız… Artık bizi görmezden gelmesinler.”

“HIZIR EĞİTİMİN ACİLİNİ, YEDEK LASTİK GÖREVİNİ GÖRDÜK”

Biyoloji öğretmeni Abdullah Bıyıklı, “Yıllarca SGK’nın yarısıyla, asgari ücretin altında çalıştık. Eğitimin acili, yedek lastiği olarak görev yaptık. Her hafta özel sekreteri arıyoruz, randevumuzu güncelliyoruz ama olmuyor” dedi. Randevu verildi… Milli Eğitim Bakanlığı ücretli öğretmenlere gelince, Kafasını kuma gömer, Emekli olamayız, Yok olmadık, Bizi görmesi lazım, bizi dinlemesi lazım Adalet ve Kalkınma, nerede adalet? Emekli olamıyorum. Adalet nedir bunda? Ücretli öğretmenlik sistemi Milli Eğitimin kanayan yarasıdır. 21. yüzyılda “Taban fiyatının altında fiyat olabilir mi?” dedi.

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Ümit Toper, “10 yıldır öğretmenlik yapıyorum. İhtiyaçtan yapıyoruz. Özel bölümler kabul etmiyor. Ücretli öğretmenlik tecrübe sayılmıyor… Atanmak istiyoruz. Hak ettiğimizi düşünüyoruz.” Bütün çabamızla yaptığımız bir iş.”

“BEKLİYORUM, GELİN ALIN”

İngilizce Öğretmeni Mevlüde Kurtuluş, “8 arkadaşımız bakanlıkla toplantıya götürüldü. Biz arkadaşlarımızı Bakanlık önünde beklemek istiyoruz. Rastgele bir provokatörlük söz konusu değil. Bakanlık bizim. Bakanlık bizimdir” diye uyarılar alıyoruz. Bakanlığın önünde durmamalıyız. Bu kadar büyük haksızlıklara karşı sesimizi yükseltelim. Bu nasıl adalet? Hepimiz.” Farklı illerden geliyoruz. Gazi olarak atanmak istiyoruz. Maliye Bakanlığı, özel bir şirkette yarım SSK ile çalışan bir kişinin varlığından haberdar olunca bu şirketin boynuna biniyor. Ancak yarım sigortayla çalışıyoruz. Aslında maaşımız içler acısı. Bizi Bakanlığın önünde bekletmeyin deniyor. Bekliyorum, gel al. “

Kaynak: ANKA / Yeni

haber-kure.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu