Haber

Türkiye’ye yatırımcı ziyareti: ‘Kılıçdaroğlu seçimi 2. turda kazanacak’

Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri yaklaşırken, yerel ve uluslararası uzmanlar ve kurumlar, seçim sonuçlarının projeksiyonlarını ve ekonomi gibi çeşitli alanlara olası etkilerini değerlendirmeye devam ediyor.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), Türkiye’ye yaptığı yatırımcı ziyaretlerinin ardından seçim sonrasına ilişkin öngörü ve öngörülerini paylaştığı bir belge yayınladı. İİF Avrupa Çalışmaları Direktörü Uğraş Ülkü’nün imzasıyla hazırlanan belgede, Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ikinci turda Millet İttifakı’nın adayı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanmasının beklendiği belirtildi.

‘KILIÇDAROĞLU’NUN 2. İLAÇTA KAZANMASI BEKLENİYOR’

Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin ‘Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (CEEMEA) Görüşleri’ başlıklı belgede, “Hata payı, böyle bir tahmine ancak orta düzeyde güvenilebileceğini gösterse de, Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı seçimi önümüzdeki günlerde yapılacak. 28 Mayıs’ta ikinci turda kazanması bekleniyor.”

Yatırımcıların Ankara ve İstanbul’da kamu ve özel sektör kuruluşlarına yaptığı ziyaretler ve bu kuruluşlarda yapılan görüşmelerden izlenim ve çıkarımların paylaşıldığı belgede, “Hangi aday kazanırsa kazansın, yeni hükümet ciddi zorluklarla karşılaşacaktır. bu durum ortodoks ekonomi politikalarını gerektirse de söz konusu politikaları gündeme getirmeyebilir.”

‘Politika faizi artacak, dolar yükselecek’

Bu ciddi ekonomik zorluklar karşısında yetkililerin ‘mevcut alışılmışın dışında politika bileşimini’ sürdürmesinin zor olacağının değerlendirildiği belgede, birçok yerli analist, seçim sonrası beklenen normalleşme kapsamında şunları söyledi: Para politikasında birçok yerli analist yüzde 8,5 olan politika faizinin haziran başında yüzde 25’e çıktığını söyledi. ağırlıklı ortalama mevduat faiz oranlarına 30 bandında yaklaşmasını bekliyor” denildi.

Muhalefet ittifakının seçimi kazanması durumunda ‘serbest kur rejimine dönüş’ beklendiğini ve bunun nihayetinde TL’nin aşırı değerlenmesi üzerinde düzeltici bir etki yaratması gerektiğini kaydeden Enstitü, birçok yerel analistin beklediğini söyledi. TL/Dolar paritesi seçimlerin ardından 25 bandında yeni bir istikrara kavuşacak.

‘VERİ MUAFİYETLERİ, POPÜLİST SEÇİM ÖNCESİ HARCAMALAR…’

IIF raporunda paylaşılan gözlem ve izlenimlere göre, yurt dışı yerleşik portföy yatırımcılarının Türkiye’de tahvil getirileri normale dönmeden TL cinsinden devlet tahvillerine yatırım yapmaktan kaçınacağı ve böylece seçim sonrası enflasyon beklentileriyle daha uyumlu olacağı konusunda görüş birliği var.

Mali görünüme de değinilen belgede, mali açığın bu yıl önemli ölçüde büyüyeceği öngörülüyordu. 2022 yılında enflasyondaki önemli artışa ve devlet borçlarının azalmasına değinilen belgede, ‘depremle ilgili para transferleri ve yatırım teşviki olarak sağlanan geçici vergi muafiyetlerinin yanı sıra kamuda ücret artışları gibi seçim öncesi popülist harcamaların da eşlik ettiği hatırlatıldı. ve EYT yönetmeliği’.

Bu kapsamda, Türkiye’de mali açığın 2023 yılında gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 6’sı oranında artmasının beklendiği kaydedildi. (DIŞ HABERLER)

haber-derinkuyu.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu